Междуполовите отношения и съвременният феминизъм като тяхна пречка

Междуполовите взаимоотношения са много сложна тема сама по себе си и дълго време размишлявах дали да публикувам статия на подобна тематика. Със засилващата се вълна от феминисти-активисти, особено в социалните мрежи – т.нар. четвърта вълна феминизъм, теми като равенство между половете и еднакво заплащане за извършения труд, разрушаване на патриархални социални структури, полът (в английският език има различни думи за биологичен и социален пол) като социална конструкция и т.н. са все по-набиращи сила както в западните развити общества, така и дори у нас. Техните мъжки противници обаче също ползват интернет и събредити като описаните в тази статия от Стоян Панчев са ответната интернет реакция спрямо четвъртата вълна онлайн феминизъм. Феминистите-активисти, по подобие на политиците със социал-демократични възгледи в Европа, не осъзнават едно нещо: колкото повече и по-шумно защитават своите разрушителни тези, толкова по-силна ще бъде ответната им реакция.

Какво имам предвид? За политиците определено е нужно да се напише отделна тема, но засега само ще я загатна. Със своите политики на отворени граници и социална държава Германия и други развити страни-членки на Европейския съюз приеха доста на брой имигранти от Близкия Изток. Очевидно, това не се хареса на съответното население и крайно-десни политически организации се появиха на сцената, а мейнстрийм медиите продължават да ги цензурират под предтекста, че са политически некоректни. Партиите на статуквото обаче не реагират на тази ответна реакция, непроменяйки политиките си и навярно в близко бъдеще ще съжаляват за това свое бездействие. Връщайки се на темата за феминизма, тези защитници на женските права вече са извоювали голяма победа. В развитите западни държави жените имат същите права като мъжете и вместо феминистите, чиято първоначална цел е равноправие между половете, да са щастливи от този факт и да пренасочат усилия към държави, в които това не е така, те навярно несъзнателно са поели курс към унищожение на традиционните междуполови отношения и ценности в западните общества – а именно семейството.

Аз самият не съм религиозен, но това мисля не пречи да защитя тезата си с религиозни доводи. На мъжете, понеже са физически по-здравият пол, се падала отговорността да осигурят „с пот на лицето си” прехраната за своето семейство (Битие 3:19), а на жените, бидейки по-слаби физически и раждащи „с болки”, било по-удобно да прекарват времето си грижейки се за дома. Разбира се, че тези стереотипни социални роли са въпрос на свободен избор и не са по никакъв начин задължителни. Биологичните, от друга страна обаче, си остават същите. При всички индивидуални различия между половете на жената все пак е отредено да ражда, а мъжът да е физически по-силен.

Жените предпочитат избират мъж, който е с около 5 години по-възрастен и на съответното по-високо от нея ниво в йерархичната структура. За разлика от тях мъжете предпочитат точно обратното – по-млада и на по-ниско йерархично ниво жена. Това е видно когато погледнем данните за IQ. С увеличение коефициента за интелигентност на дадена жена, вероятността тя тепърва да се омъжи намалява. Нека представя нагледно какво значи това: една жена, нека я наречем Ани, която е почти 30-годишна, независимо колко физически красива е, самият факт, че IQ-то ѝ е високо означава, че тя е доста интелигентна и фокусирана към своята кариера и следователно плаши немалка част от мъжете-кандидати. За нейно съжаление няма достатъчно на брой мъже, които да отговарят на нейните критерии – свободен, около 30 и малко над 30-годишен, финансово стабилен, в добра физическа форма, интелигентен. Също така тази жена, взимайки предвид възрастта ѝ, тя ще желае в най-скоро време да забременее, нещо, което една 23-годишна жена може да отложи с няколко години. Дори ако Ани намери мъж, който да отговаря на нейните немалко на брой критерии, освен ако той не е готов да стане баща в съвсем скоро време, то той отново би бил незаинтересован. Допълнителна причина за това на една високо интелигентна 26-годишна жена да ѝ е трудно да намери мъж е също така присъщата на жените необходимост да търсят разрешение на съдбоносния за тях проблем – подкрепа при отглеждане на поколение. Ани също така трябва да води борба с времето – няма нищо по-ценно от млада жена и опитен (30+ годишен) и успешен мъж.

Както виждаме проблемите пред отделните жени и мъже при създаването на здраво семейство са немалко и най-малкото, което те биха искали е феминистите-активисти да слагат допълнителни препятствия пред и без това трудното им начинание да изградят здраво семейство през 21 век.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s