Биткойн адреси 101

Съществуват няколко вида биткойн адреса. Как можете да разпознаете различните видове и какво всъщност означават?

Биткойн протоколът започва с много елементарен тип адрес. За да бъдат транзакциите по-малки по размер, а оттам и по-евтини, с течение на времето са разработени нови видове адреси, които намаляват количеството информация, необходима за изпращане на транзакция. Освен това те добавят и важни нови функционалности.

Важно: всички тези адреси се използват по един и същи начин, тъй като те са оперативно съвместими. Портфейлите съхраняват всичките адреси в една и съща сметка, което означава, че не е необходимо да се притеснявате за различните опции. Всички адреси в един портфейл се създават от един и същ частен ключ.

Pay-to-Public-Key-Hash (P2PKH)
Това са адреси, които започват с числото 1. Пример: 15e15dWo6CShMgbAfo8c2Ykj4d6BLq6Bot

Това е просто хешът на публичния ключ към съответния частен ключ. В началните дни на протокола е единственият начин за създаване на адрес. Днес той използва най-много блоково пространство за една транзакция и поради това е най-скъпият тип. Вече няма основателна причина да се използва и повечето хора биха използвали този тип адрес само ако имат стар портфейл, който е бил несъвместим с по-новите типове адреси. Поради тази причина все пак портфейлите поддържат опцията за изпращане на средства до такъв адрес, но не и получаване.

Pay-to-Script-Hash (P2SH)
Адреси, които започват с числото 3. Пример: 35PBEaofpDeH8VnnNSorM1QZsadrZoQp9N

За разлика от P2PKH, P2SH адресите не са хеш на публичния ключ, а на скрипт с определени условия за изразходване на средства, които остават скрити за изпращача. Те могат да бъдат много прости (собственикът на публичния ключ А може да изразходва този биткойн) или доста сложни (собственикът на публичния ключ В може да изразходва този биткойн след X време, ако разкрие предварително определена тайна). С помощта на този скрипт адресите P2SH могат дори да използват SegWit и да спестят такси за транзакции. P2SH адресите са приблизително с 26% по-евтини. Тези адреси обикновено се използват за multisignature опцията, където за изпращането на транзакция са необходими подписи от няколко частни ключа.

Native SegWit (Pay-to-Witness-Public-Key-Hash)
Aдреси, които започват с bc1q, например: bc1q42lja79elem0anu8q8s3h2n687re9jax556pcc

Segregated Witness (SegWit) е ъпдейт на протокола и разделя транзакцията на два сегмента. Подписът за отключване на средствата („witness“ данните) се премества като отделна структура, а в оригиналната част се съхраняват данните на изпращача и получателя. Новосформираната witness структура съдържа скриптове и подписи. В резултат на това разделяне на данните се създава повече свободно блоково пространство и по този начин могат да се добавят повече транзакции. Използвайки този тип адрес можете да спестите допълнителни 16% спрямо P2SH, което води до над 38% икономия спрямо P2PKH. Поради тази причина това е най-използваният тип адрес. „bc1“ представката обозначава SegWit адрес.

Taproot (P2TR)
Адресите на Taproot започват с bc1p, пример: bc1pmzfrvzndsqmk5yh69yjr5lfgfg4ev8c0tsc06e

Taproot софт форк ъпдейтът става факт през ноември 2021 година. Предимствата на Taproot включват възможността за използване на подписи Schnorr, които са по-ефективни и компактни от традиционните ECDSA подписи и по този начин позволяват на множество подписващи да създадат един подпис за дадена транзакция, което от своя страна намалява размера ѝ. Multisignature адресите, използващи P2TR изглеждат по същия начин като singlesig, което носи повече поверителност на потребителите им. Taproot също така позволява по-усъвършенствано скриптиране, което дава възможност за изграждане на умни договори.

Как мога да се сдобия с биткойн адрес?
Избирайки опцията „Получаване/Receive“ в съответния биткойн портфейл. Можете да създадете множество на брой адреси. От съображения за поверителност се препоръчва да не използвате повторно адрес, а да генерирате нов такъв при всяко получаване на средства. Също така винаги първо правете тестова транзакция с малка сума за всеки случай.

Как работят адресите на биткойн?
Биткойн адресите съдържат информация за това кой има достъп до изпратените на този адрес средства. Когато докажете, че контролирате частния ключ към даден публичен адрес, ви се разрешава да изпратите транзакция от него.

Публичен ключ и частен ключ

Частният ключ се създава от потребителите чрез софтуерен или хардуерен портфейл и се използва за подписване на транзакции и контрол на средствата, съхранявани на публичния адрес/ключ. Защитете частния си ключ на всяка цена, тъй като всеки, който има достъп до него, може да контролира вашите средства.

Промяна на публичния адрес

Когато изпращате сатошита от един адрес, рестото често се изпраща обратно на нов адрес, контролиран от същия портфейл/частен ключ. Това е функция за сигурност, за да се предотврати излагането на всички ваши средства чрез един адрес.

Прозрачност на транзакциите

Транзакциите с биткойн се записват в публичен блокчейн. Всеки може да прегледа историята на транзакциите, свързани с даден адрес, чрез търсене в блокчейн експлорър. Въпреки че самият адрес не разкрива самоличността ви, той осигурява прозрачна история на транзакциите.

Повторно използване на адреса

Обикновено се препоръчва да се използва нов биткойн адрес за всяка транзакция, особено от съображения за поверителност и сигурност. Повторното използване на адреси може да улесни проследяването на финансовата ви дейност от други лица.

Време за потвърждение

След изпращане на биткойн на даден адрес обикновено са необходими определен брой потвърждения в блокчейна, преди транзакцията да се счита за окончателна и необратима, т.е. в колко следващи блокове ще присъства (от 1 до 6). Броят на потвържденията варира в зависимост от необходимото ниво на сигурност.

Такса

Когато изпращате биткойн върху основния блокчейн се налага да платите такса за транзакцията, за да стимулирате миньорите да я включат в следващия блок на блокчейна. Размерът на таксата може да варира в зависимост от претоварването на мрежата и скоростта, с която искате транзакцията ви да бъде обработена.

Едно мнение за “Биткойн адреси 101

Вашият коментар