Биткойн може да спаси човешки животи

Какво е биткойн? Най-вероятно този въпрос ще става все по-често срещан във времето. Отговорът, който може да получите, в зависимост от това кого питате, би бил коренно различен. За едни той е мирен граждански протест срещу настоящата система. За други – това е просто една понци схема или спекулативен балон.

Всеки има право на собствено мнение. Моят поглед над нещата е на база вероятности – и двете горни виждания, както и други измежду спектъра от тези две крайности са възможни, защото бих казал, че има само 3 сигурни неща на този свят:

  • смъртта;
  • данъците;
  • безконтролното създаване на фиатни валути от нищото (brrrrr).

Третото аз си го добавих, а първите две са част от писмо на Бенджамин Франклин, според когото има 2 сигурни неща на този свят.

Ако приемем тезата, че биткойн е актив, който си заслужава да притежаваме (поради каквато и да е причина), то следващата стъпка би да помислим как да го съхраняваме. Все пак ще сме жертвали част от своето време и труд в замяна за него и няма да сме доволни ако някой ни го открадне или го изгубим по някакъв друг начин.

Нека първо разгледаме светът преди създаването му, което не е чак толкова далеч във времето. Активите, които индивиди, корпорации и централизирани институции могат да притежават можем да групираме под един общ знаменател, въпреки факта, че се класифицират в различни групи. Общото между злато, сребро и други скъпоценни метали, земя и недвижимо имущество, финансови инструменти като акции и облигации (особено преди навлизането на интернет) и парични средства (кеш) е, че се използват човешки животи за съхраняването им. Напълно нормално е да има парична премия, която да опазва самите активи, т.е. аз да си плащам с цел да си съхраня имуществото. Тук не визирам активите на средностатистическия българин например обаче, а на глобално ниво всички собственици. При транспорт на скъпоценни метали или валута можем да станем свидетели на въоръжена охрана, знаем и за съществуването на специализирали се компании в предлагането на услугата защита на недвижимо имущество, земя и други активи (у нас са известни като СОД). За съжаление понякога се стига и до загуба на човешки животи при предлагането на тази услуга. В допълнение към това, ако говорим за демократични държави, то има и закони, които защитават собствеността. И отново, в допълнение към тях – човешки труд и животи, които са част от тази защита. Ако все пак нещо се обърка и загубим част от имуществото си, ние опираме точно до този специфичен човешки труд с надеждата, че ще бъдем възнаградени със загубеното.

Нека сега обърнем внимание на криптовалутите и в частност биткойн. Идеята на създателя Сатоши Накамото е това да е децентрализирана peer-to-peer платежна система, т.е. да няма трета страна (посредник) при разплащането между два субекта. Също така известен слоган в тези среди е „don’t trust, verify”. От това следва, че се слага акцент на личната отговорност при съхранението, без да се разчита на попечител (custodian). През 2021 година има немалко на брой опции за това – различни видове софтуерни и хардуерни портфейли. Ако все пак опрем до трето лице за съхранение, то тук, понеже говорим за дигиталния свят, е по-малко вероятно да се стигне до загуба на човешки животи. Базирайки се на микро ниво, стига да има нужното желание от съответния индивид, то всеки може сам да си съхранява актива. Паричната премия, която се плаща за защитата му в този случай, би била сметката за електричество. Няма да изпадам в подробности как и защо, но с изпълнението на специализиран софтуер всеки един биткойн притежател може да потвърждава и защитава своя актив, и за разлика от миньорите не се нуждае от специализиран хардуер за това. Също така не е нужен какъвто и да е закон, който да му защитава имуществото. Причината е, че биткойн блокчейнът е публичен и децентрализиран.

От всичко това следва, че можем да осъществим положителна промяна в паричната премия за съхранение на активите си. Вместо да използваме както досега човешки живот и труд, ние може да се обърнем към изразходване на енергия. Не искам да си представям ситуация, в която някой да предпочете да рискува човешки живот пред използването на енергия, дори и той да е най-големият природозащитник.

Вашият коментар